Maak gebruik van de Profit First methode
18 augustus 2021 

Maak gebruik van de Profit First methode

Ondernemen is leuk. Het is hard werken, maar daar krijg je ook veel voor terug. Veel ondernemers merken dat hun omzet groeit, maar de winst groeit niet mee. Het kan erg lastig zijn om de groei van je bedrijf te vertalen naar een hogere winstmarge. Uiteindelijk raak je gefrustreerd omdat je harde werk niet beloond lijkt te worden. Dit is geen tekortkoming van jou als ondernemer, waarschijnlijk gebruik je niet het goede systeem om inzicht te krijgen op de cijfers en vooral ook je winst. Profit First is een methode die je helpt winst te maken, overzicht te behouden en ook geld te reserveren voor magere tijden. Hoe het werkt en hoe je Profit First methode kunt koppelen aan jouw boekhouding leg ik je graag uit op deze pagina.

Wil jij ook meer inzicht op je financiën? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Zet jouw winst op de eerste plek!

Wat is Profit First?

Profit First methode

 

Verkoop min uitgaven is winst. Dat is in het kort de basis voor een winstgevend bedrijf. Dat is een heel logische rekensom, maar mensen denken niet altijd even logisch na. We zijn creatieve geesten die niet alleen bezig willen zijn met de cijfers maar verder willen groeien. Dit kan persoonlijke groei betekenen, bedrijfsgroei of beide. Mike Michalowicz stuitte op dezelfde problemen die ondernemers ervaren bij het uitbouwen van hun bedrijf en kwam tot een eenvoudige doch effectieve oplossing. Hij draaide het rekensommetje om en maakte er “verkoop – winst = uitgaven” van. Door de winst als prioriteit te stellen zul je als ondernemer andere beslissingen maken. Zo is het mogelijk om te groeien én winst te maken op iedere transactie in plaats van ten onder te gaan door je eigen succes.

Hoe werkt de Profit First methode?

Veel ondernemers noemen Profit First een ‘game changer’, een manier van denken en boekhouden die de gangbare werkwijze op z’n kop zet. Eigenlijk klopt dit niet helemaal, het is meer een kwestie van omdenken en bestaande kennis op een andere wijze gebruiken. Een belangrijk deel van Profit First is compartimentalisatie. Dat is een ingewikkelde term voor een strategie die juist heel eenvoudig is. In plaats van al je inkomsten op een grote hoop te gooien en daar later via de boekhouding structuur in te krijgen, verdeel je alles wat binnenkomt direct in potjes. Daarbij staat winst en ook winstuitkering voorop. Als het niet mogelijk is om jezelf winst uit te keren dan moet je de bedrijfsprocessen opnieuw indelen zodat het wél lukt. Winst op de eerste plek, Profit First dus.

Ook belangrijk; die winstuitkering die je gaat ontvangen per kwartaal is jouw ‘plezier’ budget. Dit gaat niet terug in het bedrijf maar die gebruik je om te genieten van je winst!

Veel potjes bij meerdere banken

Profit First methode

Het opdelen van inkomsten en uitgaven kun je heel letterlijk nemen. In het oorspronkelijke concept ga je namelijk meerdere rekeningen openen bij twee banken. Vanuit deze rekeningen wordt de BTW afgedragen, je koopt goederen en diensten in en je betaalt jezelf een salaris uit. Het zal even wennen zijn, maar je salaris potje is wat anders dan het geld dat je privé op je rekening ontvangt. Door jezelf uit te betalen vanuit een salaris rekening kun je een reserve opbouwen. Zo ben je altijd verzekerd van geld op je privérekening.

De Nederlandse methode gaat uit van meerdere rekeningen bij één bank en een winst / belasting rekening bij een andere bank. Het Nederlandse systeem zit namelijk iets anders in elkaar. Knab en Bunq zijn banken die goed overweg kan met meerdere bankrekeningen op dezelfde naam. Banken als ABN-AMRO, ING of Rabobank zijn niet in staat deze service te bieden, althans niet tegen een redelijk tarief. Jouw boekhouder kan je hier meer over vertellen.

Is er speciale boekhoudsoftware nodig?

Om gebruik te maken van de Profit First methode heb je geen specifiek pakket nodig om je administratie in bij te houden. Je kunt gebruik (blijven) maken van bijvoorbeeld Exact Online, Moneybird of Yuki. Het is wel praktisch als het pakket te koppelen is aan je bankrekeningen om verschillende transacties te kunnen automatiseren.

Is Profit First geschikt voor alle ondernemers?

Alle ondernemers kunnen baat hebben bij de informatie die binnen de Profit First methode wordt overgedragen, de impact die het zal hebben op jouw bedrijfsactiviteiten kan verschillen. Als je nu al zeer georganiseerd bezig bent dan kunnen de handvatten die deze methode je bieden overdreven lijken of je hebt ze al grotendeels geïmplementeerd. In praktijk blijkt dat met name ambitieuze ondernemers zoveel bezig zijn met bedrijfsgroei en omzetcijfers dat ze winst uit hun onderneming uit het oog verliezen. De methodiek van Mike Michalowicz zorgt voor overzicht, structuur en vooral ook zekerheid. Je weet dat je iedere maand een vast salaris ontvangt, zelfs als je een maandje minder omzet draait.

Voor meer informatie en advies over Profit First en jouw financiële administratie staan we voor je klaar. Neem vandaag nog contact met ons op.

Over de schrijver
Reactie plaatsen