Boekhouder, belastingadviseur of accountant. Wat zijn de verschillen?
27 februari 2023 

Boekhouder, belastingadviseur of accountant. Wat zijn de verschillen?

Heb je een bedrijf? Dan ben je verplicht om een administratie bij te houden. Dit geldt overigens ook voor mensen in loondienst, maar dan doet de werkgever het meeste werk. Kun je zelf de boekhouding doen of heb je een fiscalist nodig? Dan kun je kiezen uit een boekhouder, belastingadviseur of een accountant. Welke financieel dienstverlener heb je nodig, of kun je het ook regelen met een stukje software en een app op je mobieltje?

Boekhouder, belastingadviseur of accountant?

Als je zelfstandig ondernemer bent of een klein bedrijf hebt dan is iedere minuut kostbaar. Dan moet je beslissen of je de administratie zelf uitvoert of iemand inschakelt die het voor je doet. Hoe maak je de juiste afweging? Dat is eigenlijk heel eenvoudig door een kosten / baten analyse te maken. Wat kost het je aan tijd en geld om het zelf te doen, wat kost het om de werkzaamheden uit te besteden? Dat is niet zo ingewikkeld om te berekenen. De baten dat is een ander verhaal. Als je minder belasting hoeft te betalen met hulp van een expert dan levert het winst op. Als je 500 euro betaalt voor een boekhouder en je bespaart hiermee een week werk dan is dat winst. Als je 1000 euro betaalt voor een belastingadviseur en je hoeft 2000 euro minder aan inkomstenbelasting te betalen, dan levert het financieel voordeel op. En hoe zit het dan met de accountant? Laten we eerst even bekijken wat iedere dienstverlener eigenlijk doet.

1. Wat doet een boekhouder?

Een boekhouder is iemand die de boekhouding van een bedrijf of persoon op orde brengt en houdt. Alle inkomsten en uitgaven worden verzameld en in kaart gebracht. Op basis van deze cijfers kan bijvoorbeeld de Btw-aangifte wordt opgemaakt of een jaarrekening worden opgesteld. Boekhouder is geen beschermd beroep.

2. Wat doet een belastingadviseur?

Boekhouder, belastingadviseur of accountant. Wat zijn de verschillen?

Een belastingadviseur is iemand die bedrijven of personen fiscaal advies verstrekt. Het doel hierbij is om zo min mogelijk belasting af te dragen aan de fiscus en mogelijkheden te creëren voor de bedrijfsvoering. Denk hierbij aan advies omtrent afschrijving van investeringen, of de afweging bij verbruiksartikelen privé of zakelijk aanschaffen. Belastingadviseur is geen beschermd beroep.

3. Wat doet een accountant?

Een accountant is iemand die jaarrekeningen en financiële overzichten kan opstellen, beoordelen en controleren. Naast objectieve controle kan een accountant advies verstrekken aan de opdrachtgever met dezelfde doelen die een belastingadviseur nastreeft. Accountant is een beschermd beroep, er moet verplicht een opleiding worden afgerond om dit beroep uit te mogen oefenen.

Nu weet je in grote lijnen wat ieder beroep inhoudt. Boekhouders en belastingadviseurs vallen onder de vrije beroepen. Dit betekent dat iedereen dit vak mag uitoefenen, met of zonder opleiding. De meeste dienstverleners zullen overigens wel een studie of cursus hebben gevolgd en ook bijspijkeren om volgens de recentste wetgeving te werken.

Om als accountant diensten te verlenen moet de opdrachtnemer wel gediplomeerd en gecertificeerd zijn. Er wordt binnen de accountancy nog steeds onderscheid gemaakt tussen AA (Accountant-Administratieconsulent) en RA (Registeraccountant) maar wat betreft de verplichte competenties is er sinds 1999 geen verschil meer. Een AA-accountant heeft een HBO-opleiding gevolgd en een RA-accountant een Universitaire opleiding, toch zijn de eisen gelijk. De tarieven van RA-accountants liggen vaak wel hoger. Soms is dit te verantwoorden vanwege specifieke kennis, maar juridisch gezien maakt het niet uit.

Wat is een fiscalist dan? Die komt in bovenstaand rijtje niet voor. Een fiscalist is een andere term voor belastingadviseur, niets meer en niets minder. Het is iemand die meer voor je doet dan een boekhouder, maar geen officiële accreditatie heeft als accountant.

Boekhouder, belastingadviseur of accountant. Wat zijn de verschillen?

Wie heb je nodig?

Als je een particulier of ZZP-er bent of een VOF hebt dan zul je waarschijnlijk geen accountant nodig hebben. Als je een BV, NV of stichting hebt die een gevalideerde jaarrekening moet indienen dan wel. Grote bedrijven hebben vaak accountants op afroep of in dienst omdat deze professionals aan hoge eisen moeten voldoen en mogelijk meer kennis van zaken hebben. Daar staat dan wel een flink prijskaartje tegenover.

De grens tussen belastingadviseur en accountant is zwart-wit wat betreft de wetgeving. Een accountant mag jaarrekeningen controleren en officieel maken voor rechtspersonen, een belastingadviseur mag dit niet. Er zijn echter ook belastingadviseurs die wel degelijk een opleiding tot accountant hebben afgerond, maar ervoor kiezen om als adviseur te werken. Wat invulling betreft, is er dus zeker een grijs gebied.

Ben je een particulier, ZZP of VOF? Je kunt een belastingadviseur machtigen om namens jou of je bedrijf aangiften in te dienen. Je bespreekt samen met je adviseur jouw financiële zaken, als alles akkoord is dan kan de adviseur voor jou de aangiften indienen. Dit mag je ook zelf doen, maar je hoeft het niet zelf te doen. Het is met name die open communicatie die zo van belang is als je besluit om jouw administratie uit te besteden.

Heb je een boekhouder nodig?

Boekhouder, belastingadviseur of accountant. Wat zijn de verschillen?

Het begint je waarschijnlijk wel te dagen dat veel ondernemers baat hebben bij een belastingadviseur en grote bedrijven (of bepaalde stichtingen) een accountant. Hoe zit het met de boekhouder? Hoewel de term ‘boekhoudkantoor’ nog steeds vaak wordt gebruikt betreft het vaak belastingadviseurs. Puur de boekhouding op orde brengen kun je namelijk ook met software regelen. Dat is een kwestie van eenmalig software aanschaffen of een abonnement afsluiten, een aantal kolommen maken en vervolgens je bonnetjes uploaden. Cijfers in de boekhouding zijn namelijk altijd objectief, software is heel goed in het verwerken van objectieve data. Mensen zijn weer goed in context en goede belastingadviseurs kunnen luisteren naar de wensen van de klant. Bij het opzetten van een goed boekhoudsysteem kun je wellicht wel wat ondersteuning gebruiken.

Conclusie

Welke dienstverlener je nodig hebt, is afhankelijk van de juridische status (rechtspersoon of niet) en de ondersteuning die je als persoon of bedrijf nodig hebt om jouw financiële zaken te regelen. Bij Ecomcijfers.nl vinden we het belangrijk dat personen en bedrijven de juiste weg weten te vinden en zicht behouden op hun financiën. De administratie mag niet in de weg staan van ondernemen, het kan juist helpen om jouw doelen te bereiken. Heb je nog vragen over financiële dienstverlening? Neem dan even contact met ons op, we helpen je graag verder!


Over de schrijver
Reactie plaatsen