6 dingen die je moet weten over dropshipping
10 juli 2021 

6 dingen die je moet weten over dropshipping

Sinds 1 juli 2021 is de status van dropshipping flink veranderd, wat voor ondernemers die producten leveren van buiten de EU aanzienlijke gevolgen zal hebben. Hier zijn zes dingen die je moet weten over dropshipping in 2021.

Dropshipping: wat is er veranderd sinds 1 juli 2021?

Vaste klanten van webshops als AliExpress, Wish en LightInTheBox zullen sinds 1 juli 2021 meer moeten betalen voor producten uit China. De regels binnen de Europese Unie zijn aangescherpt met als doel de concurrentie tussen ondernemers binnen en buiten de EU meer gelijkwaardig te maken. Of deze nieuwe wetgeving past bij de intentie is een punt van discussie, zeker dropshippers binnen de EU kunnen hier namelijk gevolgen van ondervinden.

dropshipping

Heel eenvoudig gesteld moeten bedrijven die leveren van buiten de Europese Unie voortaan BTW afdragen en invoerrechten betalen voor alle pakketten, ongeacht de waarde. Een product van 10 euro op AliExpress wordt dus belast met 21% voor kopers in Nederland. Dat is nog niet alles, door de verwerking van invoerrechten kunnen pakjes nog 4 tot 6 euro duurder worden. Tenminste, dat zijn de tarieven die PostNL rekent, DHL heeft aangegeven deze kosten niet door te berekenen. Maar dit soort protocollen kunnen uiteraard nog worden aangepast, bedrijven zoeken naar werkbare oplossingen voor deze nieuwe regelgeving.

Wat doen de leveranciers?

De meest eenvoudige manier om hoge invoerrechten te voorkomen is de BTW al buiten de EU te berekenen. Dit zal ertoe leiden dat producten van de bekende Chinese sites iets duurder zullen worden in de webshop. Met de Invoer One-Stop-Shop regeling (I-OSS) zou het eenvoudiger moeten zijn om aangifte te doen als ondernemer bij goederen onder 150 euro. Daarnaast is er ook een speciale BTW-regeling voor postbezorgers waarbij de invoer-BTW verlegd kan worden. Informeer bij de boekhouder naar de nieuwe regels en mogelijkheden.

Dropshipping na 1 juli 2021

Voor invoering van de nieuwe wetgeving was een dropshipper slechts een bemiddelaar tussen de leverancier buiten Nederland en de consument, nu wordt deze ondernemer gezien als een partij in de levering van goederen. Als de waarde onder 150 euro blijft dan geldt een BTW-platform fictie waarbij er een transactie tussen de BTW-ondernemer in Nederland en de consument plaatsvindt.

Ben je dropshipper en wil je graag meer weten over online boekhouden? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

6 dingen die je moet weten over dropshipping

Tot zover een beknopt overzicht van de nieuwe dropshipping regels in 2021, laten we nog wat andere zaken bekijken die iedere dropshipper moet weten:

1. Je kunt goedkoop ondernemen

Begin een bedrijf vanuit huis zonder opstartkosten! Dat klinkt aantrekkelijk en dropshipping maakt het bijna waar. Als je wilt ondernemen, dan zul je een Kamer van Koophandel inschrijving moeten regelen, je hebt een zakelijk BTW-nummer nodig en je moet producten ook ergens aanbieden. Dit kan een eigen website zijn, maar ook een platform zoals Bol.com of Amazon.nl.

dropshipping

2. De klant weet niet dat je een dropshipper bent

Je bent als verkoper in Nederland verplicht om je contactinformatie duidelijk te vermelden inclusief vestigingsadres. Overigens zijn er nog steeds veel ondernemers die hier niet aan voldoen. Je kunt een enorm assortiment producten in je webshop aanbieden zonder een gebruikelijke voorraad of magazijn ruimte.

3. Niet alles komt uit China

Rommel uit China, dat is een vaak gehoord vooroordeel over dropshipping. In de eerste plaats worden in China naast de budgetproducten ook gewoon hoogwaardige artikelen gemaakt. Een iPhone komt uit een Chinese fabriek, ook op AliExpress staan producten met officiële licentie. Daarnaast is het ook zeker mogelijk om dropshipping producten te leveren van producenten in Europa. Dit zijn vaak bedrijven die goed zijn in productie, maar zich liever niet bezighouden met eindconsumenten. De dropshipper is daarmee een online retailer zonder eigen voorraad.

4. Je bent als verkoper verantwoordelijk

Verkoop je online-artikelen aan Nederlanders of elders binnen de EU? Dan ben je ook verplicht om de regels omtrent verkoop op afstand na te leven. Denk bijvoorbeeld aan de garantieafwikkeling en het wettelijk zichttermijn. Wil iemand de bestelling retour zenden? Voor de meeste artikelen is dit mogelijk binnen 14 dagen na ontvangst. Jouw leverancier is dit niet verplicht omdat je een ondernemer bent, niet een consument. Als je dus veel retouren krijgt dan kan dit problemen opleveren.

5. Let op met levertijden

Met Select van Bol of Prime van Amazon zijn consumenten gewend aan snelle levering. Er zijn premium dropshipping opties met voorraad binnen de EU of luchtpost, de verzendkosten liggen dan wel hoger. Als je binnen 20-30 dagen levert vermeld dit dan duidelijk in de webshop, anders loop je het risico dat klanten de aankoop ontbinden. Als je netjes uitlegt hoe lang levering duurt en mogelijk ook waarom dan kom je transparant en eerlijk over.

6. Er is veel concurrentie

Als de instap voor jou als ondernemer laag ligt, dan geldt dit ook voor andere ondernemers. Dropshipping is eenvoudig en goedkoop om mee te beginnen, daardoor zal er veel concurrentie zijn. Bedenk daarom goed welke meerwaarde jij kunt leveren als dropshipper, als je precies hetzelfde doet als de rest is jouw zaak gedoemd om te mislukken.

Wil je meer weten over dropshipping, e-commerce of online boekhouden? Neem dan vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Over de schrijver
Reactie plaatsen